۲۷٫ آیا دستگاه امکان ارتباط با سنسورهای غیرتماسی ( (Eddy current را دارد؟
پاسخ ۲۷) این موضوع که امکان ارتعاش سنجی توسط سنسورهای Eddy Current بصورت پرتابل فراهم باشد در آنالایزرهای پرتابل امر بدیهی می باشد بدلیل اینکه سنسورهای Eddy Current جهت نصب نیاز به تنظمیات خاص داشته و امکان نصب آن بصورت پرتابل فراهم نمی باشد. لیکن در صوت نصب این سنسورها و وجود خروجی های BNC می بایست امکان اندازه گیری آن توسط دستگاه آنالایزر ارتعاشات امکان پذیر باشد.
۲۸٫ سطح حفاظت پیرامونی دستگاه(IP) چقدر است؟
پاسخ ۲۸) حفاظت پیرامونی دستگاه می بایست حداقل IP65 بوده که در برابر گرد و غبار و رطوبت محافظت خوبی داشته باشد.
۲۹٫ آیا دستگاه قابلیت اندازه گیری bump test را دارد؟
پاسخ ۲۹) قابلیت Bump Test و یا تست ضربه جهت یافتن فرکانسهای طبیعی سیستم قابلیت مفیدی است که به کاربر امکان می دهد بدون استفاده آنالیز های پیچیده مودال با انجام تست ضربه فرکانسهای طبیعی موجود در سیستم را کشف نماید. این امر به یافتن راه حل های جلوگیری از رزونانس و ارتعاشات خود تحریک در سیستم کمک می کند.
۳۰٫ کاربردهای shock pulse چیست؟
پاسخ ۳۰) تکنیک شاک پالس جهت تشخیص عیوب فرکانس بالا کاربرد دارد . در تکنولوژی شاکپالس یک سنسور مخصوص طراحی شده است سنسور شاک پالس تنها در فرکانس ۳۲kHz حساسیت بالایی دارد و در سایر فرکانسها از خود حساسیتی نشان نمی دهد. لذا فقط در صورتی که این فرکانس در ماشین موجود باشد آنرا تشخیص داده و بعنوان خرابی اولیه بیرینگ در نظر می گیرد.
سازندگان برخی آنالایزرها بصورت خیلی وسیع برای تکنولوژی و سنسور شاک پالس به عنوان ابزاری قوی و انحصاری تبلیغات دارند اما در عمل کاربرد راحت و مشخصی ندارد کسانی که پایش وضعیت در صنایع را انجام میدهند خوب می دانند در عمل بدلیل محدودیت های نصب بر روی بدنه تجهیزات دوار هرگز از سنسور شاک پالس استفاده نکرده یا به ندرت استفاده می کنند. زیرا باید بدنه ماشین را سوراخ کاری نموده و سنسور شاک پالس را به بدنه پیچ نمود تا اینکه بتوان از آن استفاده کرد. در عمل هیچ کارفرمایی اجازه سوراخ کاری بر روی تجهیزات را نمی دهد. حتی اگر مجوز هم صادر شود بدلیل سخت و زمان بر بودن دیتا برادری باز هم استقبال نمی شود.
سنسور شاک پالس
خلاصه به دلیل مشکلات نصب و استفاده از سنسور شاک پالس در کارهای عملی و روتین پایش وضعیت استفاده از شاک پالس مقدور نیست . مطابق نظر سازنده فلسفه و کاربرد شاک پالس کشف عیوب خرابی بیرینگ در محدوده ۹ ماه زودتر از خرابی بیرینگ می باشد که منطق آن با پایش وضعیت (انجام تعمیرات در زمان مناسب) مغایرت دارد. در آنالیز ارتعاشات باید بتوان عمر بیرینگ را دقیق تخمین زد و مثلا یک ماه قبل از پایان عمر بیرینگ برای تعویض آن برنامه ریزی و اقدام نمود. خلاصه اینکه در بحث بیرینگ ها تشخیص زمان دقیق تعویض بیرینگ مهم هست نه تشخیص ظهور علائم خرابی ۹ ماه زودتر، یعنی تشخیص داده شود بیرینگ تا ۸۰ درصد عمر مفید خود را کار می کند و لزوما با مشاهده ظهور علائم خرابی نباید بیرینگ تعویض گردد .
آنالایزرهای قوی با تکنیک انولوپ و فیلتر اکتاو و بررسی سطح نویز فرکانس های ماشین در حوزه لگاریتمیک به راحتی نوع خرابی و شدت خرابی و تاریخ دیتا برداری بعدی و زمان تعویض بیرینگ را اعلام می کنند . نیازی هم به خرید و نصب پر درد سر سنسور شاک پالس نداره)
۳۱٫ محدوده فركانسي سنسورهای شتاب سنج دستگاه چقدر است؟
پاسخ ۳۱) دانستن محدوده فرکانسی قابل اندازه گیری توسط سنسور شتاب سنج بسیار اهمیت بالای دارد ولی بسیاری از کاربران به آن توجه نکرده و یا از اهمیت آن بی اطلاع هستند. در واقع شما با یک دستگاه ارتعاش سنج با فرکانس نمونه برداری ۵۰ کیلو هرتز نیاز به سنسوری دارید که تا این رنج فرکانسی بتواند ارتعاشات را اندازه گیری کند. سنسورهای با قابلیت اندازه گیری فرکانس بالا قیمت بالاتری را نسبت به سنسورهای فرکانس پایین دارند و این مسئله باعث شده برخی کمپانی ها از سنسورهای فرکانس پایین جهت ویبرومترها و آنالایزرهای ارتعاشات تولیدی خود استفاده کنند. این مسئله باعث می شود که در کاربر در عمل نتواند پایش وضعیت درستی را انجام دهد.
فرضا با یک سنسور ارتعاشی با محدوده فرکانسی ۱۵۰۰ هرتز عملا نمی توان فرکانسهای خرابی بیرینگ و وضعیت Bearing Condition را تحت پایش قرار داد زیرا فرکانسهای خرابی بیرینگ غالبا فرکانسهای ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ هرتز را شامل می شود.
۳۲٫ محدوده دمايي سنسورهای شتاب سنج چه ميزان است؟
پاسخ ۳۲) در بازار سنسورهای شتاب سنج بسته به کاربرد در محدوده دمایی مختلف ساخته می شوند. محدوده دمایی بیشتر برای سنسورهایی مهم هستند که در جای ثابت نصب شده و مورد استفاده قرار می گیرند. در آنالایزرهای پرتابل به دلیل اینکه سنسور پس از مدت کوتاهی از روی محل اندازه گیری در ماشین برداشته می شود احتمالا به دمای بالایی نمیرسد ولی باید در نظر داشت در صورتی که دمای ماشین به حدی بالاست که دمای سنسور را بسرعت بالا میبرد از سنسورهای با محدوده دمایی بالاتر استفاده نمود.
۳۳٫ دستگاه قابلیت محاسبه BC و courtesies, Crest Factor را دارد؟
پاسخ ۳۳) هر چه ماژول های ارتعاش سنج بیشتر و متنوع تر باشد امکان پایش وضعیت دقیق تری به کاربر می دهد البته این موضوع نباید فراموش شود که زیاد شدن ماژول ها نباید باعث پیچیدگی و کاربری سخت آنالایزر شده و سادگی کار با آن از بین رود. ماژول های Crest ، Courtesies و همچنین BC جهت پایش وضعیت بیرینگها ، گیربکس ها و پره های توربو کمپرسورها ابزار مفید و کارامدی است که بصورت عددی یک میانگین از شدت و شتاب و تیزی سیگنال ارتعاشات در اختیار کاربر قرار می دهد.
۳۴٫ آيا نرم افزار دستگاه كاربري آساني داشته و قابليت گزارش دهي خوبي دارد؟
پاسخ ۳۴) نرم افزار دستگاه آنالایزر ارتعاشات باید بگونه ای طراحی شود که با وجود سادگی و User Freindly بودن امکان آنالیزهای مختلف را داشته باشد. نکاتی که در نرم افزار ارتعاش سنج هائز اهمیت می باشد به اختصار عبارت است از:
امکان تعریف نمودار شاخه ای تجهیزات
امکان تعریف Route ارتعاشات
امکان تعریف مشخصات مکانیکی تجهیز شامل تعداد پره ها در توربین ها و پمپ ها ، مشخصات بیرینگها ، مشخصات گیربکس ها و نیز مشخصات الکتریکی شامل تعداد میله های روتور ،مشخصات قطبها و تعیین ضریب لغزش
امکان تعریف کلیه ماژول های دستگاه بصورت اختصاصی و رنج فرکانسی و رزولیشن های مختلف شامل دامنه کلی ارتعاشات در واحدهای مختلف ، اسپکترام ، انولوپ ، دامنه و فاز ، اربیت در روت دستگاه
امکان Copy & Paste نمودن تجهیزات تعریف شده در نرم افزار جهت سرعت و سهولت تعریف روت تجهیزات.
امکان آنالیزهای coast up وcoust Down در نرم افزار
امکان آنالیزهای بالانس در داخل نرم افزار
امکان تعریف حدود آلارم و تریپ برای تجهیزات مختلف
امکان تعریف State و تفکیک وضعیت سلامت تجهیزات در نمودار درختی با استفاده از حدود آلارم و تریپ
همچنین در گزارش دهی نرم افزار باید دقت شود نرم افزار باید این قابلیت را داشته باشد که با انتخاب تجهیزات مورد نظر جهت گزارش بتواند کلیه گزارشها را ائم از مقادیر کلی و نیز طیفهای فرکانسی بصورت یکجا صادر نماید. در برخی نرم افزارها کاربر مجبور است برای هر تجهیز بصورت جداگانه طیف فرکانسی را استخراج نماید که اینکار بسیار وقتگیر بوده و در زمانی که تجهیزات زیاد باشند امری بسیار رقت بار خواهد بود.
۳۵٫ آيا نرم افزار دستگاه امكان خروجي سيگنال خام را جهت تحليل در نرم افزار هاي ديگر فراهم مي كند؟
پاسخ ۳۵) جهت آنالیزهای پژوهشی در متلب و سایر نرم افزارها داشتن سیگنال خام ارتعاشات با فرمت Excell الزامی است ، لذا امکان خروجی سینگال خام در نرم افزار با فرمت مذکور جزو الزامات نرم افزار است.
۳۶٫ آيا نرم افزار دستگاه امكان Auto diagnosis را دارا مي باشد؟
پاسخ ۳۶) این قابلیت در برخی از دستگاه های آنالایزر ارتعاشات بصورت ساده موجود می باشد به اینصورت که مقادیر فرکانسهای خرابی ترند شده و به کاربر امکان می دهد آنها را پایش نماید ولی بصورت انحصاری در یک آنالایزر جدید امکانی به نرم افزار اضافه شده که می تواند وضعیت ارتعاشات ماشین را با توجه به تاریخچه، مقایسه با دستگاههای مشابه و همچنین با استفاده از تکینک های HD Envelope و Auto Spectrum در پهنای باند و رزولیشن اختصاصی با توجه به نوع تجهیز پایش و وضعیت خرابی را تا ۹۰ درصد قابلیت اطیمنان ارائه دهد. همچنین این نرم افزار علاوه بر ترند نمودن دامنه و فرکانسهای خرابی پیشنهادهای تعمیراتی را نیز به کاربر ارائه می دهد. استفاده از این گونه نرم افزار ها در کنار دانش کاربران می توان بسیار مفید واقع گردد.
۳۷٫ باطري دستگاه تا چند ساعت شارژ نگه مي دارد؟
پاسخ ۳۷) باطری دستگاه بایستی حداقل ۸ ساعت شارژ را داشته باشد تا بتوان یک شیفت کامل کاری را با آن دیتابرداری انجام داد.
۳۸٫ استتوسكوپ stethoscope)) جهت شنيدن صداي بيرينگ در خروجي دستگاه وجود دارد؟
پاسخ ۳۸) بسیاری از کاربران تمایل دارند با استفاده از نعمت شنوایی و تخصص خود صدای بیرینگ و یا گیربکس ها را گوش داده و وضعیت خرابی و یا روانکاری آنها را با تجربه خود آنالیز نمایند. وجود این امکان با کیفیت خوب نیز از مزایای آنالایزر ارتعاشات خوب مطرح می شود.
۳۹٫ خدمات پس از فروش دستگاه به چه صورت است؟
پاسخ ۳۹) دستگاه میبایست حداقل یکسال گارانتی تعمیر و تعویض داشته باشد. در صورتی که خرابی دستگاه ناشی از مشکلات داخلی دستگاه باشد شرکت تامین کننده موظف به تعمیر و یا تعویض دستگاه در کمترین زمان ممکن می باشد. همچنین خدمات پس از فروش دستگاه حداقل می بایست ده سال بوده و در این مدت هرگونه آپدیت دستگاه و نرم افزار از طرف شرکت تامین کننده به کاربر ارائه گردد. همچنین با توجه به وجود تحریم ها در ایران بهتر است برندی خریداری شود که از نظر خدمات پس از فروش و تامین خدمات رابطه تجاری خوبی با کشور سازنده داشته باشد.